Indonesia Calling

4 -7 September 2003
Lantaren/Venster, Rotterdam & Cinema de Balie, Amsterdam


In 2001 filmmaker Karel Doing went to Indonesia. In Jakarta he met Lulu Ratna, who is at the center of the Indonesian independent film. Doing discovered the vitality and potential of the new Indonesian cinema. Lots of brilliant films are made by young filmmakers, even more admirable when considering their minimal means and budget. Together with Ratna he selected the highlights since the end of Suharto's regime. From these years of new hope and freedom after thirty years of repression and corruption they chose BETH as the only feature film; the others are shorts in several genres, ranging from documentary films to video art. Together these films reveal, in spite of Indonesia's immmense problems, an increasing self-confidence: Indonesia Calling!


Beth - Aria Kusumadewa
90 min. Betacam SP 2000

Elizabeth wordt verliefd op Pesta, een junkie. Beth wordt zwanger, maar tegenwerking van haar vader maakt de relatie kapot. Na een gedwongen abortus raakt Beth in een depressie en volgt opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Pesta is ondertussen weer verslaafd en komt in hetzelfde ziekenhuis terecht. Als ze elkaar weer ontmoeten komen alle herinneringen aan hun ongelukkige liefde boven. 'Beth' is een miniatuur van Indonesië in al haar facetten. Een vertelling over de starheid van het oude regime, de angst van de bevolking en de hoop op verandering.


Jakarta 468 - Ari Ibnuhadjar
12 min. 16mm 1996

Een man, afkomstig van het platteland, is op zoek naar een beter bestaan in Jakarta. Hij ontdekt dat het leven in de grote stad er heel anders uitziet dan hij zich had voorgesteld. In dit stadsportret vormen de hectische beelden een fraai contrast met het gedragen, door de tropische hitte gedicteerde tempo van de metropool.


Mayar - Ifa Isfansayah
32 min. Betacam SP 2002

Mayar brengt een kort bezoek aan haar geboortestad, Yogjakarta. Hier strijden twee minnaars om haar aandacht. De één is brutaal maar ook zeer charmant, de ander is een wat naïeve, goedhartige jongeman. Mayar laat het zich allemaal een beetje aanleunen. Ze zal toch weer terug moeten naar de grote stad waar niets gemakkelijk is


Revolusi Harapan - Nanang Istiabudi
31 min. Betacam SP 1998

Een groep vreemd uitgedoste skaters maakt Jakarta onveilig. Studenten, zwervers en activisten worden in elkaar geslagen en vermoord. Er lijkt een mysterieuze opdrachtgever achter de aanslagen te zitten. Ondanks de terrreur blijft het verzet tegen deze 'gang' broeien. REVOLTION OF HOPE is een surrrealistische film, die keihard commentaar levert op het bewind van Suharto en zijn volgelingen.

Tahi Sapi Atau Bukan (is it cowshit?) - Adit Waditya
6 min. mini-DV 2002

Hilarische animatiefilm over drie vrienden die een koeivlaai vinden. Ze willen er zeker van zijn dat dit echt een koeievlaai is, en gaan daartoe tot het uiterste. De film gebruikt een unieke combinatie van digitale foto's en tekeiningen.

Bus Kota - Lulu Ratna
15 min. mini-DV 2003

Het openbaar vervoer in Jakarta, met zijn 20 miljoen inwoners, is chaotisch. Alles staat in het teken van één doel: Overleven!

Mass Grave - Lexy JR
26 min. Betacam SP 2002

Kort na de machtsovername door Suharto in 1965 werden op grote schaal vermeende communisten opgepakt en ter dood gebracht. In een paar weken werden honderduizenden mensen vermoord. Deze korte documentaire volgt de opgravingen van een massagraf, zodat families van de slachtoffers hun dierbaren alsnog een waardige begrafenis kunnen geven.

El Meler (Snotty Boy) - Dennis Adhiswara
27 min. mini-DV 2002

Korte fictie film over Jakarta's jongste kampongbaas. De hele buurt is bang voor hem, iedereen doet wat hij zegt. Met enorme waterpistolen terroriseert zijn bende de buurt.

Ketok - Tintin Wulia
6 min. mini-DV 2003

Raadselachtig filmpje over een echtpaar dat zich afvraagt waar het mysterieuze geklop op hun deur vandaan komt. Het filmpje is gemaakt met zeer eenvoudige middelen, een schoolbord en krijt, met een sterk poëtisch resultaat.

Penyari Negeri Linge (The poet of linge homeland)
- Aryo Danusiri
30 min. Betacam SP 2000

Portret van de dichter Ibrahim Kadir, virtuoos beoefenaar van Didong. Didong is een traditionele volkskunst uit Aceh, waarbij gezongen gedichten de actualiteit beschrijven. Kadir was een tijdlang politiek gevangene van de Indonesische regering die in een bloedige oorlog is verwikkeld met diverse strijdgroepen in Aceh.

Silent Forces - Aditya Satria, Anne Mie van Kerkhoven,
Adrianto Sinaga, Sebastian Diaz Morales
45 min. mini-DV 2001

Vier kunstenaars verbleven op uitnodiging van kunstenaars initiatief Ruangrupa een aantal weken in Jakarta. De video begint als een meditatieve bespiegeling, gaat vervolgens over in abstracte impressies met experimentele beelden, om te eindigen bij een indrukwekkende parachutesprong vanaf het torenhoge nationale monument